“Hoe krijgen jullie het toch voor elkaar? Non stop allerlei heerlijks achter de huig tikken en nog steeds zo’n goed figuurtje hebben?” Het is een vraag die ons zo langzamerhand dagelijks wordt gesteld. Doorgaans bevelen we dan het sherry dieet van ganse harte aan maar das gekkigheid natuurlijk. Nee het is de Aziatische keuken die ons lichaam het stempel van ‘jonge god’ geeft. Op zeker. We zijn dan ook razend enthousiast en met de wok inmiddels bijna net zo virtuoos als met de frietpan. De oestersaus is bijkans sneller op dan de mayonaise. En op de redactie hangt sinds enige tijd een levensgrote poster van Ken Hom, prins der Aziatische keuken. Dus toen wij in zijn bestseller ‘De complete Chinese keuken’ achter een recept ‘methode: frituren’ zagen staan was het besluit snel genomen. Hoogste tijd voor een nieuwe episode Culi aan de Kook!
Het recept ‘Kip in een pakketje’ zorgde nog wel voor enige discussie op de burelen. Ingrediënten in een papiertje vouwen en dan de frituur in, dat kan toch nooit de bedoeling zijn geweest toen ze het hete vet uitvonden? Waar blijft dan in godesnaam de krokantie? Het was de nieuwsgierigheid die het wederom van de scepsis won. Gelukkig maar. Het bereiden van het gerecht bleek namelijk ook nog eens een perfect stukje teambuilding.
Kip in een pakketje dus. Op kleine velletjes bakpapier leggen we een plakje gemarineerde kip, rode peper, gember, bosui, plakje Parmaham en waterkastanje. Dat vouwen we op ingenieuze wijze dicht alvorens het de frituur in te laten plonzen. De inhoud wordt gestoomd zonder dat de olie naar binnen kan sijpelen. Kind kan de was doen. Als je een origami wizard bent tenminste. Het bleek weer eens zo’n hobbel waar je mekander beter leert kennen zullen we maar zeggen. Al snel gooide de zelfverklaard vouwspecialist de handdoek weer in de ring en mompelde nog iets van “mijn idee was het niet, deze onzin.” Een wanhopige collega achterlatend. Enfin, een paar praatsessies verder stonden de neuzen weer dezelfde kant op. Snel waren we het eens wat te doen met de ‘keurig’ gevouwen pakketjes. Gewoon de frituur in en niet zoals Ken voorschrijft in een wok met arachideolie. We zijn wel Culisjors per slot van rekening.
Dat bleek een schot in de roos! Het gaf het gerecht nu precies de vertrouwde signatuur die de frituur zo onweerstaanbaar maakt. Mede te danken aan het matige vouwwerk dat ervoor zorgde dat er wel degelijk heet vet naar binnen sijpelde. Nimmer aten we zulke krokante gember! Chapeau Ken Hom, wat een regelrechte topper! Het spel der ingrediënten, de heerlijk gemarineerde malse kip, donkere tonen van de oestersaus afgewisseld met een licht pikantje. Het is pure subtiliteit die onze smaakpapillen masseert. En dat allemaal uit ons favoriete huishoudelijke apparaat! Ken laat de frituur schitteren in al zijn veelzijdigheid, jazeker! Het hete vet heeft ook zoveel in zijn mars. Een bindend maakadvies is dan het enige dat ons nog rest, lekker voor in het weekend!
Uit De complete Chinese keuken van Ken Hom ISBN 90-5956-007-8. Met hartelijke dank aan Fontaine Uitgevers.
Recept voor acht personen (waarom niet)
Ingrediënten: 250 gr kipfilet, voor de marinade: 2 eetlepels oestersaus, 1 eetlepel lichte sojasaus, 1 eetlepel donkere sojasaus, 1 eetlepel Shoaxing-rijstwijn of droge sherry, 2 theelepels suiker, 1 eetlepel sesamolie, zout en versgemalen peper.
Verder: 30 reepjes rode chilipepers 4 cm lang, 60 reepjes bosui 4 cm lang schuin gesneden, 30 reepjes verse gemberwortel geschild 4×1/2cm, 30 dunne plakjes afgespoelde waterkastanjes uit blik, 60 stukjes korianderblad, 30 stukjes Parmaham in vierkantjes van 8 cm, 30 stukjes vetvrij papier in vierkanten van 15 cm. 1 1/4 liter arachideolie wanneer je toch in een wok wilt frituren.
Snijd de kip in 30 stukjes van 4×1/2cm en meng met de marinade in een glazen kom. Laat tenminste 1 uur in de koelkast marineren.
Leg een stuk bakpapier met een hoek naar je toe en vouw de punt een beetje naar binnen. Leg in het midden van het vierkant het volgende: een reepje peper, vers korianderblaadje, kip, ham, twee reepjes bosui, een reepje gember, een plakje waterkastanje en tenslotte nog een korianderblaadje. Vouw het eerste hoekje over de ingrediënten en vouw vervolgens de zijkanten naar binnen. Vouw dan het hele pakketje in tweeën, waarbij je een stukje van de hoek die het verst van je af ligt uit laat steken. Vouw dit stukje tenslotte naar binnen om het pakketje vast te zetten. Ga bij de volgende pakketjes op dezelfde wijze te werk.
Laat een wok of een grote koekenpan zeer heet worden. Laat de olie zo heet worden dat hij begint te dampen. Of slinger de frituur aan op 180 graden. Doe zo’n 10 pakketjes tegelijk in de olie en roerbak ze circa drie minuten. Danwel ga drie minuten naast je frituur staan wachten. Haal ze uit de wok met een schuimspaan of til simpelweg het mandje uit het hete vet. Laat ze daarna goed uitlekken. Bak de rest van de pakketjes op dezelfde manier.